torsdag, september 11, 2008

Höstens TV, delrapport 1.

I USA har hösten nyss börjat. TV-hösten, vill säga. Den ger inte bara smak av vad som är hett och coolt i staterna, utan vad vi har att vänta oss här i USA Jr om ett litet tag. Som alltid finns det en del nya serier värda att kasta ett öga på och som vanligt en hel del som borde ha skrotats innan de hunnit till piloten. Här följer ett axplock av säsongens nykomlingar.

Fringe
Kunde lika gärna ha hetat X-Files 2. Konspirationer,
paranormaliteter och rödhåriga kvinnliga FBI-agenter låter inte som ett direkt nytt koncept för FOX. Dock är det ett koncept som bevisligen fungerat och förutom de gamla X-files-fansen har serien potentialen att få en helt ny generation unga män att flytta ned (och bo kvar) i sina föräldrars källare. Serien kommer nog även tilltala tittare av andra serier med hängivna fans då skaparna av Fringe även ligger bakom sådant som Lost och Star Trek. Eftersom det är FOX och terrortider rymmer serien även lite välmenande tortyr och patriot acts, vilket borde få en och annan 24-tittare att känna sig hemma.

90210
Ytterligare gammal skåpmat som dammats av. Här försöker de dock inte dölja sina influenser, utan fortsätter helt enkelt en beprövad idé i nya kläder efter en lätt makeover. Serien kommer säkert att locka en hel del gamla och nya fans,
men förväntar man sig nya och fräscha grepp eller intriger hoppas man nog på för mycket. Vill man ha någon bekant och föga överraskande är det dock en serie att satsa på. Välbekanta ansikten från första omgången dyker till och med upp. Trots att de var nära pensionsåldern när serien lades ned var åtminstone Shannen Doherty och Jennie Garth tonåringar när serien startade, vilket inte kan sägas om skådisarna i årets version.

I oktober kommer serien visas på TV400.

Do Not Disturb
Efter framgången bland serier som gått ifrån det gamla sitcomformatet (exempelvis Scrubs, My Name is Earl och 30 Rock) skulle man kunna tro att TV-skaparna lämnat multi-kamera-serierna och pålagda skratt bakom sig. Men icke! Inte ens fiaskot Back to You (de tre sista avsnitten av säsongen/serien sändes inte ens) var ett tillräckligt stort magplask för att avskräcka FOX från att försöka sig på detta föråldrade format ännu en gång. Do Not Disturb är minst lika uselt som Back To You, med skillnaden att Kelsey Grammer inte är med och bä
r upp serien på sina axlar. The New Adventures of Old Christine är en av de framgångsrika TV-serierna som håller kvar vid det gamla formatet, så kanske att det fortfarande har något att ge? Fast frågan är om serien fungerat alls om inte ”Old Christine” själv varit med i den mest populära sitcomen någonsin, att serien som bäst lyckats fånga en Elaine-törstande publik... Första avsnittet av Do Not Disturb är regisserat av Jason Bateman, som i den ypperligt skojiga Arrested Development satta en standard för hur innovativ och underhållande en komediserie faktiskt kan vara. En standard som denna serie inte lever upp till. För alla hardcore-fans av Donnie Darko kan det nämnas att filmens "Cherita Chen" (spelad av Jolene Purdy) är med i serien.

Förmodligen kommer Kanal 5 eller TV3 att köpa in Do Not Disturb, men fäst er inte för mycket vid den, den kommer inte att bli långlivad.


Det var allt för denna gång. Ännu har inte många avsnitt visats denna höst, men det tycks som att suktandet efter 90-talets långlivade dundersuccéer tagit över TV-bolagens styrelser. Men återskapandet av den tiden och dess ”säkra” kort har resulterat i skrämmande få nyskapelser.

Inga kommentarer: