torsdag, maj 15, 2008

(Inte fullt så) intelligenta ordböcker.

Mobiltelefoners s.k. intelligenta ordböcker hjälper till att snabbt stava orden när du skickar dina fylle-SMS. De ger förslag på de vanligaste orden som innehåller de bokstäver du tryckt. Om du t.ex. trycker på 5 2 4 så kommer de flesta mobiler med förslaget att du ska skriva ”jag” och inte ”lag”, ”låg” osv. En oumbärlig funktion för somliga. En vidrighet utan dess like för dem som kör old school och matar in varje bokstav var för sig.

Men ibland blir det fel, även om ordboken finns till hands. Oftast beror det på att avsändaren inte är lika intelligent som sin telefon. Alla som fått SMS i stil med ”jag räknar dig så mycket” känner nog igen detta. Avsändaren har då missat att telefonens första förslag för 7 2 5 6 2 7 inte är ”saknar” utan ”räknar”. Det finns oräkneliga exempel på detta och när du inte förstår ett meddelande beror det alltså inte nödvändigtvis på dålig ordkunskap från din sida. Men om din chef i ett SMS ber dig komma över för att arbeta lite med hans ”remis” är det inget nytt ord för kvartalsrapport utan ett förslag du nog bör avböja. (Eller ”åtanka” som mobilen vill att ordet ska bli…)

Den senaste tiden har man även kunnat läsa om rasistiska och sexistiska inslag i ordböckerna, vilket har upprört många och ifrågasatt mobiltillverkarna. Ericsson tvingar nu inte någon att använda orden (lika lite som exempelvis Bic tvingar folk att skriva upp telefonnummer eller limerickar på offentliga toaletter) men lite pinsamt var det. Så, de ansvariga för de intelligenta ordböckerna tar nu bort ord som ”hora” och ”luder”. Hallickarna får det lite knivigare med andra ord.

DN listade i en artikel tidigare i vår några av de märkligare och ”laddade” ord som telefonen gärna stavar till och några helt vanliga som telefonerna inte vill kännas vid. Underligt ord som faktiskt finns hos både Nokia och Ericsson är ”tomtebög”. Fast med tanke på att man manuellt måste testa vilka ord som telefonen kan stava, så är det mest underliga att någon på DN slagits av tanken att försöka skriva just tomtebög. Varken ”apelsin” eller ”spindel” är förresten riktiga ord enligt mobilerna – kanske en citrushatande araknofob som skrivit ordboken?

Men, för att få kallas intelligent, då måste någon sorts smartighet finnas med. Det räcker inte med att lista vilka ord som kan bildas av olika bokstäver. Man hoppas på mer. Man hoppas att alternativen man får upp ska komma i en relevant ordning. Man hoppas även att denna ordning ska vara extra relevant för just SMS:ande. Men så är det ju inte. Se bara på exemplet ovan med ”räknar”. SMS som berör ämnet ”saknad” måste vara minst dubbelt så vanliga som SMS där folk räknar med något. Det vågar jag sätta min hatt på.

Ofta förekommande i SMS torde ord som ”puss” och ”kram” vara. Och visst finns de i ordböckerna. Tills de ska skrivas i plural. ”Surrar” eller ”surrap” kommer upp som förslag för ”pussar”. Vissa kanske föredrar en sur rap, men det är inte det ordet jag skulle vilja påstå är det vanligaste.

De intelligenta ordböckerna är egentligen ganska korkade. Men visst har det skett en utveckling. I Apples iPhone skall ordet ”åsnesex” finnas med. Min lite äldre Nokia vill dock inte veta av någon åsna och stavar istället glatt till armésex. Och på telefonen stavar man Arne, åsne, armé och bröd med samma tangenter. Vad som föredras får man avgöra själv.

/Orkar (om ordboken får bestämma)

1 kommentar:

Anonym sa...

haha du är rolig :D