måndag, maj 04, 2009

USA vs. handtag.

USA lär vara världens mäktigaste nation, kulturellt liksom politiskt. Det finns dock en sak som skrämmer byxorna av detta land. En sak som varje amerikan skyr. Är det religiösa fundamentalister? Nej, såna finns det gott om i staterna. Är det kanske terrorister? Dalande börser? Att bli föraktad av omvärlden? Nej. Det är något betydligt mer skrämmande och trots att de finns i varje svenskt hem så vitnar varje amerikan vid blotta tanken på dem.

Det som gör Förenta staterna livrädda är handtag. Det de räds hatar de.

Vanliga handtag skrämmer dem från vettet och ger kallsvettningar i flera veckor om de skulle råka använda dem.

Detta kanske låter som en försenat aprilskämt eller som ett påhittat påhopp. Så låt mig presentera följande obestridliga och övertygande bevis.

Bevis A: Matkassarna.
Trots att det är grymt opraktiskt och fysiskt ansträngande, vägrar amerikanerna sätta handtag på sina matkassar. Istället för två praktiska öglor som gör att man kan bära flera påsar i samma hand eller lätt och behändigt ställa ifrån sig dem, fortsätter de enträget att bära dem i brösthöjd. Inte vidare praktiskt om man har mer än en kasse eller vill låsa upp ytterdörren. Och om nu en mer europeisk påsmodell skulle ha letat sig in i en matbutik så skulle en riktig amerikan aldrig någonsin använda handtagen. De skulle istället, om än smått äcklade av att vara så nära ett par handtag, bära påsarna lika högt och obekvämt som alltid.

Bevis B: Dörrhandtagen.
Återigen opraktiskt, framförallt för människor med nedsatt rörelseförmåga eller motorik. Ett handtag som man bara behöver trycka nedåt för att dörren ska gå upp är oändligt mycket mer praktiskt, men naturligtvis otänkbart för handtagsfobiker. En knopp som ska snurras bygger på samma låskonstruktion, men saknar den underlättande kraften som hävstångsprincipen innebär.

Bevis C: Spadarna.
I USA saknar spadar handtag. En rak och opraktisk pinne till skaft är vad som bjuds, vilket gör jobbet att gräva en grop eller skyffla grus oändligt mycket mer arbetsamt än det behöver vara.

Varför det är så här är svårt att begripa. För att förstå bättre måste vi se till det regelbekräftande undantaget, den enda formen av handtag som amerikanare inte tycks ha några problem med, nämligen ”love handles”. De enda handtagen i USA är trots sin vanlighet inte så värst begärliga. Kanske är det därför man bannlyser alla andra handtag - vill inte bli påmind om de kroppsliga? Eller kanske att man krampaktigt behåller en opraktisk design just för att den är fysiskt krävande? Att detta är det närmaste de någonsin kommer att faktiskt ”träna” bort sina ”love handles”? Svårt att avgöra.

Då USA är så inflytelserikt så har dessa, kärlekens handtag, spritt sig även till vår del av världen. Eftersom vi sedan tidigare förenklat tillvaron med handtag av andra sorter, hade vi ingen chans att stå emot invasionen av dessa nya handtag. Inte ens denna skribent har kunnat undvika dem, vilket bilden nedan till höger intygar. Bilden till vänster är den amerikanska originalsorten.

Jag lovar, det här är jag.

1 kommentar:

Ursula sa...

Intressant att Mare Kandre-dokumentären inspirerade till detta inlägg...