tisdag, maj 12, 2009

PI har hela listan!

Listor i all ära, men det är ett av löpsedlarnas allra tråkigaste säljargument. Journalister tror att allt blir mer intressant om det handlar om något lokalt, om det handlar om dig som nyhetsläsare, blir mer personligt. Men att köpa ett lösnummer för att hitta något som kanske gäller mig på en lista med tusentals andra, det är inte så värst personligt. Det är lika lockande och personligt som att köpa en telefonkatalog och ger ungefär lika mycket nöje.

Vad är det i "Vi har hela listan" som får folk att bli helt till sig? Eller vad är det som får rubriksättare att studsa av sin uppfinningsrikedom när de väljer den meningen? Den mesta informationen på dessa listor går dessutom ganska lätt att ta reda på själv. Då får man även direkt den uppgift man söker istället för att behöva leta efter den bland 432 andra listpunkter.

Så, tidningarnas löpsedlar ville berätta om allt som kunde listas. Men snart var tidningarnas huspriser, hur mycket din granne tjänar och lådvinsnyheter inte längre nog. Åtminstone inte i tryckt form. Nej, TV4 kastade sig över konceptet och i sitt nya format av Nyheterna får de Bengt Magnusson att lite "ledigt och avslappnat" stå framför en cover flow-inspirerad nyhetsskärm och berätta att på nätet går det minsann att få hela listan. Att han inte riktigt ser ut att trivas och själv nog helst skulle slippa leta rätt på den där listan, det spelar mindre roll. När en nyhetsuppläsare tvingas bli försäljare och försöker pracka på mig ytterligare tjänster så ryggar jag dock tillbaka. När hans främsta argument är hela listan, då flyr jag.

SVT är lite finurligare, de låter lite trevligare, låter inte lika desperata när de tipsar om att de på hemsidan har listat alla världens rostiga bilar, men det är bara en annan sida av samma mynt. Även SVT har fallit i fällan och lockar nu sin publik med ”hela listan”. De kanske inte är lika påträngande som sina motståndare och kollegor, men de börjar använda samma grepp och metoder. De är på väg att bli lika goda kålsupare de med.

”Hela listan” är ett tomt uttryck som oftast används fristående. Ex: ”Bananerna som dödar din familj.” följt av en ”Vi har hela listan!”. Aldrig ”Vi har listan över de dödliga bananerna”, som skulle låta så mycket bättre, relevantare och mer sammanhängande. Problemet är att det låter som att nyheten i sig inte är att det finns bananer som är ute efter att ta kål på dig, utan att det faktiskt finns en lista över dem. Som om nyhetsspridarna mest klappar sig själva på ryggen och säger till oss andra: ”kolla vad duktiga vi är, vi kan skriva en sak under en annan, det betyder att vi räddar liv”.

Så, för att sammanfatta för alla som vill bli en listmakare eller rubriksättare av rang: det gäller att i all diffushet och så högt som möjligt proklamera att en lista finns och att den då rakt inte är halv. Det spelar ingen roll vad det är för lista, det spelar roll att just ni har den och att den är hel.



Bengt Magnusson isn't all bad...

2 kommentarer:

Anonym sa...

Well said! Tidningar och TV-kanaler kan vara mycket irriterande, och det här är bara en av sakerna som irriterar/förstör/is plain stupid.

"Fiskben i halsen", ha ha! Gillar hur sakligt han avrundar det, som om det vore ett "adjö".

osk. sa...

Han får det att låta så självklart. Som om det vore ett väldigt vanligt och allmänt problem, att man nästan varje dag får fiskben i halsen. Just för att han är så precis (det är inget kycklingben!) och inte låter ett dugg förvånad... Det blir verkligen som ett "På återseende, god kväll"
Humor!